juni 04,2018

Därför är Xamarin nästa stora grej!

 

I dag använder vi våra telefoner till i princip allt. Ingen teknisk pryl har haft en sådan omvälvande effekt på våra liv och hur vi jobbar. När det kommer till de olika plattformarna har Googles Android den största biten av mobilmarknaden, följt av Apples iOS och därefter Microsofts Windows Phone. Mobilutvecklare vill självklart att deras appar ska gå att köra på samtliga plattformar men det kräver sina resurser. Varje plattform har sin egen kod, UI, API och andra unika egenskaper plus att det är en dryg och kostsam process att koda en app för samtliga system. Det är här Xamarin kommer in.

Xamarin erbjuder app-utvecklare verktyg som gör att de kan skapa Android-, iOS- och Windows-appar i Visual Studio, utan att behöva använda varje plattforms respektive kod och andra egenskaper. Xamarin har snabbt blivit en väldigt populär lösning och det finns en rad orsaker till det.

Xamarin är lätt att lära sig

Att utveckla applikationer över flera plattformar kräver att man kan varje plattforms kod, UI, SDK och mycket mer. Xamarin jobbar i .NET/C# och kan man det så är det bara att sätta igång. Men även om inte har det med i bagaget kortar Xamarin ned inlärningskurvan betydligt eftersom man inte behöver lära sig Java, Objective-C eller Swift för att skapa appar.

Xamarin behåller det unika

Ett problem med många multiplattformsverktyg är att de strömlinjeformar applikationerna så att de i slutändan känns besynnerliga när de körs på de olika plattformarna. Xamarin bejakar istället olikheterna. Både Android och iOS har sin unika UI och egenskaper och det ska märkas när man kör en app på respektive plattform. Förutom standard .NET klasser har Xamarin .NET klasser specifika för iOS och Android, vilket gör att alla plattformsunika egenskaper följer med.

Xamarin sparar pengar

Att utveckla applikationer för flera olika plattformar samtidigt är kostsamt. Det kräver att man parallellt måste projektleda och testa flera olika utvecklingslinjer. Man behöver kompetens inom Java, .NET och Objective-C och det krävs mycket personal, planering samt resurser för att få ihop det. Men med Xamarin kan man fokusera på en sak.

Xamarin snabbar upp utvecklingsprocessen

Att jobba i de olika plattformarnas miljöer tar tid. Först ska man koda i Java för Android, sedan ska samma arbete utföras i Objective-C för iOS. Det säger sig självt att skriva mer kod tar mer tid. Med Xamarin kodar man en gång och delar sedan koden mellan plattformarna, vilket betydligt snabbar upp utvecklingsprocessen och tiden det tar att få ut en produkt på marknaden.

Xamarin ger färre buggar

Att inte behöva skriva kod flera gånger har ytterligare en fördel utöver tidsbesparingen; med mindre kod blir det färre buggar. Det blir enklare att testa koden och teamet som jobbar med produkten blir mer sammansvetsat och fokuserat när det inte behöver splittras och hoppa mellan olika utvecklingslinjer.

Xamarin stöder bärbara enheter och plugins

Med Xamarin går det att bygga inbyggda applikationer för Android Wear och Apple Watch. Via Xamarins komponentbutik går det också att lägga till fler funktioner i apparna genom att ladda ned enkla plugins.

 

No Comments

Post A Comment