maj 02,2018

De senaste trenderna inom Javautveckling

 

Java är kanske världens största programmeringsspråk. Det finns överallt från mobiltelefoner och bärbara datorer till implementerat i många av de system vi använder i vårt arbete och vår vardag. Utvecklingen inom Javaområdet är alltid spännande men i och med de nya versionerna släpps i allt snabbare takt, Java 9 hösten 2017, och redan nu det kraftfullare Java 10, händer det mer och mer inom området. Här är de senaste trenderna inom Java.

 

Blockchain

När kryptovalutan Bitcoin nyligen exploderade till mer eller mindre hysteriska proportioner hamnade även teknologin bakom i fokus. Databasen Blockchain, som utgör infrastrukturen för Bitcoin och andra kryptovalutor, har betydligt fler användningsområden än bara för digitala valutor. Flera aktörer, bl.a. Oracle, har redan utvecklat och modifierat plattformen för andra områden på finansmarknaden och nya användningsområden för teknologin växer fram inom bland annat myndighetssektorn, hälso- och sjukvård, tillverkning, mediadistribution, identitetskontroll o.s.v. Det är troligen Blockchain som kommer att bli den kvarvarande framgångssagan när Bitcoinhysterin blåst över.

 

AI och maskininlärning

Det är ingen hype, artificiell intelligens och maskininlärning är definitivt här och inte bara för att stanna, utan för att förändra hur vi använder teknologi i våra liv. Redan nu används AI för spåra cancer, optimera aktieportföljer, identifiera försäljningsmöjligheter, sortera e-post, översätta och för att ge effektivare kundservice via chatbots. Fler områden där självlärande teknologi tar över allt mer är t.ex. självkörande fordon, anpassningsbara automatiserade produktionskedjor, digitala assistenter och som sociala robotar inom äldreomsorg samt för barn med autism. Det kanske största affärsmässiga området för AI är troligen företag som behöver analysera stora mängder data för att snabbt hitta affärsmöjligheter. Glöm Skynet-mardrömmen från Terminator, AI kommer att revolutionera världen på ett bra sätt.

 

Intelligenta appar och plattformar

Som en undertrend till AI så ser det ut som att i princip alla applikationer och tjänster kommer att ha någon form av artificiell intelligens som underlättar utbytet mellan användare och system samt förändrar och underlättar sättet vi jobbar på. Ett exempel är konverserande plattformar som t.ex. i datorer där de tolkar och lär sig användarens behov för att ge mer relevanta resultat.

 

Digitala tvillingar

En digital tvilling är, som namnet antyder, en digital dynamisk modell av ett fysiskt objekt eller system. En virtuell prototyp har sin fysiska tvillings alla egenskaper men behöver inte tillverkas för att testas och utvecklas. Vinsten med digitala tvillingar är att det snabbt och effektivt går att simulera och analysera riktiga förhållanden så att man förbättra produkten och ge mervärde. Digitala tvillingar ses som en av de viktigaste komponenterna i den nya industriella revolutionen.

 

VR och AR

Virtuell verklighet (virtual reality – VR) och utvidgad verklighet (augmented reality – AR) har hittills fått stå ut med att kallas för dyra leksaker, men i takt med att tekniken både blir billigare och hittar andra områden att användas inom tas den allt mer på allvar. VR förutspås att ha en lysande framtid inom bland annat utbildning och kommunikation samt att AR kan ge företag fantastiska nya möjligheter för marknadsföring och presentation.

 

No Comments

Post A Comment