november 05,2017

5 tips – hur du piffar upp ditt CV med snygg grafik

När arbetsgivare utlyser en ledig tjänst så överöses de med CV:n som liknar varandra till förvillelse. Samma kompetenser, utbildningar, erfarenheter osv. I slutändan handlar det självklart om att man ska vara den mest lämpade för tjänsten, men ett knep som gör man sticker ut ur mängden är att jobba med design och layout. Snygga grafiska element gör ditt CV mer personligt och tilltalande, och kan dessutom användas som medel för att förmedla vad du är bra på.

 

Här följer fem tips på hur du piffar upp ditt CV med snygg grafik.

 

  1. Porträtt

En bild säger mer än tusen ord. Den gamla devisen att man inte ska bifoga foton i sitt CV dog när de sociala medierna tågade in och gjorde oss mer visuellt inriktade. Nu kan du lugnt bifoga ett porträtt av dig själv. Texten i ditt CV berättar om vad du kan, men fotot ger en inblick i din personlighet, och berättar vem du är. Något som är minst lika viktigt för dagens arbetsgivare. (Läs gärna vårt inlägg ”Så tar du en perfekt jobbselfie för CV:t” för att få reda på hur du själv kan ta ett bra porträtt).

 

  1. Foton på dina färdigheter

Bilder behöver inte bara handla om porträtt. Finns det något i ditt kunnande eller dina erfarenheter som skulle kunna sägas bättre med en bild än med ord? Söker du inom restaurangbranschen kan nog en aptitretande bild på en av dina paradrätter säga mer om dina färdigheter än vad ord kan. Glöm dock inte att lägga till en bildtext som förklarar bildens relevans.

 

  1. Tabeller och diagram

Grafiska element som tabeller, tidslinjer och diagram förklarar ofta färdigheter och erfarenheter tydligare och snabbare än text, dessutom gör de CV:t mer lättläst. Här har du även en chans att lyfta fram dina styrkor. Söker du en tjänst som kräver någon noggrann kan du visa upp det med en strukturerad presentation, medan om du söker något som kräver kreativitet kan du visa upp nytänkande i din grafik.

 

  1. Gör det vanliga lite ovanligare.

Det går nog inte att komma undan text och punktlistor i ett CV, men det behöver inte göras som alla alltid gör. Majoriteten av alla CV:s skrivs i typsnittet Times New Roman, men det finns alternativ. Typsnitt som Georgia, Garamond och Calibri är lättlästa, förmedlar seriositet, men sticker ut för att de inte ser ut som det som brukar kallas ”typsnittens joggingbrallor”. På samma sätt behöver inte punktlistor bestå av svarta cirklar. Byt ut punkterna mot något som är relevant för din kompetens istället. Söker du jobb inom utbildning använd pennor, söker du som konditor använd bakelser osv.

 

  1. Använd mallar och sök inspiration

Medan snygg grafik lyfter ett CV kan för mycket av den ge helt motsatt effekt. Känner du dig osäker på vad som är rätt nivå så använd dig gärna av någon av alla de fria mallar som finns på nätet. De har redan en bra balans, och du kan byta innehållet för att göra ditt CV personligt. Saknar du inspiration, gå in på Pinterest och sök på ”resume”, och du får upp massor med snygga och kreativa exempel på hur andra har använt grafik i sina CV:n. Låt dig inspireras, addera sen din personlighet, så skapar du ett snyggt CV som sticker ut från mängden, och kanske ger dig jobbet.

 

No Comments

Post A Comment