oktober 06,2017

Så tar du en perfekt jobbselfie för CV:t

 

Förr var det allmänna rådet att man skulle undvika att bifoga foton i sitt CV, men tiderna ändras och de sociala medierna har gjort oss allt mer visuellt orienterade. Till exempel har LinkedIn tagit fram data på att det är 14 gånger mer troligt att en profil med foto får besökare än en utan profilbild. Foton fångar vår uppmärksamhet, och berättar mer än bara ord. Texten på ditt CV är ju fakta om din karriär, men rätt foto kan hjälpa till att berätta en bredare historia, och ger potentiella arbetsgivare en blick in i din personlighet. Så nuförtiden kan det vara en bra idé att lägga upp en bild på dig själv i ditt CV.

Den tekniska utvecklingen har gjort att de flesta av oss har tillgång till digitala systemkameror och bra mobilkameror som tar högklassiga bilder. Vi behöver inte längre gå till en fotostudio, utan kan ta proffsiga porträttbilder själva. De flesta av oss känner oss dessutom obekväma när någon ska ta en bild på oss, så möjligheten att göra det själv kan ge ett naturligare och bättre foto som du känner stämmer bra överens med vem du är. Det är dock skillnad på de bilder vi tar på oss själva för sociala medier och de som vi bör använda i professionella sammanhang. Så här följer några goda råd hur du tar en riktigt bra jobbselfie.

Fokus på ansiktet: Det kan vara lockande att vilja sätta sig själv i något kul sammanhang som sticker ut, eller att ta en kontorsbild som visar när du jobbar, men ett enkelt porträttfoto från axlarna och uppåt sätter fokus på dig, och får dig att se professionell ut. Bäst är det att ta fotot mot en neutral bakgrund, som en ljus, enfärgad vägg (utan tavlor eller andra distraktioner).

Tänk på ljus och vinkel: Nyckeln till ett lyckat porträtt är kvaliteten på ljuset, och hur det faller. Undvik att använda blixt – det ger bara skarpa skuggor och onaturliga, utfrätta hudtoner. Naturligt ljus är din bästa vän, och plockar fram dina drag på ett mjukt och smickrande sätt. Undvik dock direkt solljus, som oftast blir för starkt och ger samma problem som med blixtljus. Ta fotot rakt framifrån, det ger bäst resultat, dessutom förmedlar en rak blick självförtroende. Tänk passfoto (fast mindre stelt). En lätt vinkel ovanifrån är smickrande och framhäver ögonen, men undvik den överdrivna typiska selfievinkeln.

Se naturlig och professionell ut: Spara poserna och grimaserna till Instagram. Slappna av och se så naturlig ut som möjligt, men med en proffsig framtoning, vi pratar inte en-dag-på-stranden-avslappnad – du vill förmedla din kompetens med det här fotot. Ett leende ger dig en vänligare framtoning, om det är något som du vill framhäva. Ett bra tips är att ta många bilder. Då blir det lättare att hitta en där du har den look du helst vill visa upp.

Tänk på vad du har på dig: Även om fokus ska vara på ansiktet så kommer en del av din klädsel att synas. Håll det enkelt och neutralt, gärna enfärgat. Mönster och tryck kan störa och dra uppmärksamheten från ditt ansikte. Samma gäller med hår, smycken och accessoarer – håll det enkelt och se proffsig ut. Du får chansen att visa upp din färgstarka personlighet senare.

Använd stativ och självutlösare: Den utsträckta selfiearmen kanske funkar på sociala medier, men inte i ett CV. Använd kamerans eller telefonens timer/självutlösare, och placera den på ett stativ eller ett stabilt underlag. Eller be någon att ta fotot åt dig.

Tags:
, , ,
No Comments

Post A Comment