september 19,2017

Så hittar du ditt nästa jobb med LinkedIn

Idag är det en självklarhet att söka nytt jobb online. LinkedIn är ett karriärsnätverk som har etablerat sig som en av de absolut främsta kanalerna för jobbsök och rekrytering. Idag finns mer än två miljoner svenskar på LinkedIn, och för de flesta inom arbetslivet är det en självklar plats för att leta nytt jobb eller nya talanger. Använt på rätt sätt är nätverket ett utmärkt verktyg som hjälper dig att gå vidare i karriären. Så här hittar du ditt nästa jobb med LinkedIn.

 

Gör en komplett och bra profil

Din profil är det första mötet med dig på LinkedIn. Se till att det blir ett bra intryck. Gör först en överskådlig sammanfattning om dig själv. Beskriv sen vad du kan, vad du har gjort, vilka framgångar du har bidragit till i dina tidigare anställningar, men kanske framför allt vad du vill göra i framtiden. Rekryterare och potentiella arbetsgivare är minst lika intresserade (om inte mer) av vart du är på väg i ditt yrkesliv som var du kommer ifrån. Fyll i allt, specificera dina kompetenser, och tänk igenom texten noga så att den tilltalar både sökmotorerna och de personer som läser din profil. Använd nyckelord som är relevanta för de tjänster du söker. Många gör misstaget att skriva för lite på sin profil, vilket leder till att de blir svåra att hitta av de som söker efter någon med rätt kompetens. Men skriv även lättläst och överskådligt, dela upp i kortare stycken, ingen har tid att läsa ditt livs historia. Fokusera på de bitar som gör dig attraktiv för ett nytt jobb.

Glöm inte att lägga upp ett bra foto på dig själv som profilbild. Det är 14 gånger troligare att din profil får besökare med foto än utan.

Använd sen din profil. Länka den i mail och på andra profiler på sociala medier. Den är ditt förlängda visitkort.

 

Sök aktivt

LinkedIn har utmärkta verktyg för att leta bland utannonserade jobb. Vet du vilken typ av jobb du vill ha så är det bara att börja söka med de sökord och titlar som är kopplade till den tjänst du är ute efter, och du får snabbt tillgång till de relevanta jobb som annonseras.

Är du intresserad av att jobba på vissa företag är det smart att följa de företag du vill till. De flesta större arbetsgivare annonserar ut lediga tjänster på sina LinkedIn-sidor, och följer du dem aktivt får du reda på så fort det finns lediga tjänster där.

Glöm heller inte att markera dig som aktiv jobbsökande.

 

Nätverka

Idag förmedlas allt fler tjänster via kontakter. Att känna någon som jobbar hos en potentiell arbetsgivare är ovärderligt när du söker nytt jobb. Men det gäller att påminna dem om din existens. Här är LinkedIn förträffligt, eftersom det är just ett nätverk. Var social och skapa kontakter – det har visat sig att personer med många kontakter får fler jobberbjudanden. Gå med i grupper som rör det jobb och den bransch du är intresserad av. Var sen aktiv i gruppdiskussionerna – det lyfter din profil och gör dig mer synlig i sökningarna.

 

Glöm inte heller att vara en trevlig prick. Var lika hjälpsam mot andra när du väl har ett jobb som andra var mot dig under letandet. Det lönar sig alltid i längden.

No Comments

Post A Comment