augusti 22,2017

3 viktiga jobbsajter i Sverige

Idag är det en självklarhet att söka jobb online. Det finns en mängd hemsidor som publicerar platsannonser och matchar jobbsökande mot lediga tjänster. Tack vare dessa hemsidor har det aldrig varit lättare, eller gått snabbare, att söka jobb. Nyckelord, sökmotorer och sökkriterier gör att det går att matcha sin utbildning och kompetens mot alla de lediga tjänster inom det område man är intresserad av med bara några klick. Och på många av jobbsajterna kan man skapa en profil och bli sökbar för de som rekryterar. Här är tre viktiga jobbsajter som är kraftfulla verktyg när du letar nytt jobb.

 

Jobbsafari

Jobbsafari är en av Sveriges största sidor för att söka jobb. Det utannonseras mellan 60 000-80 000 lediga jobb här. Förutom de egna jobbannonserna skannar Jobbsafari även dagligen av mer än 500 olika jobbsidor och företag (inklusive bland annat Platsbanken och LinkedIn) efter nya platsannonser.

Vill man prenumerera på nya lediga tjänster kan man skapa en automatisk jobbevakning utifrån sina sökningar, och få färska jobbannonser från de områden man är intresserad av direkt i sin inkorg varje morgon.

Som användare kan man lägga upp sitt CV (eller importera ett befintligt CV från LinkedIn) och bli sökbar för de arbetsgivare som letar efter någon med passande kompetens.

En annan intressant funktion på Jobbsafari är att man kan jämföra löner. Löneindex räknar ut en snittlön för ett visst yrke baserat på sidans CV-databas. En praktisk funktion om man vill veta mer om lönebilden inom en viss bransch, eller vill förbereda sig inför en anställningsintervju.

 

www.jobbsafari.se

 

LinkedIn

Karriärsnätverket LinkedIn är en stor och självklar mötesplats för de som letar nytt jobb och nya medarbetare. Över två miljoner människor använder LinkedIn i Sverige idag, och 87 % av rekryterarna säger att de aktivt använder LinkedIn när de letar efter nya talanger.

Sidan är huvudsakligen ett nätverk för yrkesverksamma som vill skapa och hålla koll på sina professionella kontaktnät, men en stor mängd lediga tjänster utannonseras på LinkedIn av företag som letar efter kompetens, och användarnas profiler fungerar som ett sökbart CV. Avancerade sökfunktioner gör att det går att söka väldigt specifikt efter särskilda områden, branscher, platser, företag mm. Det går även att finna mängder med information och nyheter om arbetsgivare, yrken, branscher och kollegor.

När det gäller att använda LinkedIn för att hitta ett jobb är kanske nätverkandet sidans hemliga vapen. Många jobb utannonseras aldrig, utan förmedlas via kontaktnät. Att känna någon på ett företag man vill arbeta åt öppnar många dörrar. Det finns många möjligheter att bygga och underhålla sina nätverk via LinkedIn. Det går att kommunicera direkt med andra användare, och utvidga sitt kontaktnät. Man kan även gå med i olika grupper rörande specifika branscher och intresseområden, och genom att vara aktiv i diskussioner skapar man nya kontakter och marknadsför sin egen kompetens.

 

 

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är en statlig myndighet med uppgift att förmedla arbete genom att sammanföra arbetssökande och arbetsgivare. Den är idag Sveriges största förmedlare av arbeten, har den främsta jobbdatabasen, och deras hemsida är landets mest besökta jobbsida.

Sidan är enkel att använda, och man behöver inte registrera sig för att se de jobb som finns. Det går att skapa en profil och ladda upp sitt CV för att bli sökbar för arbetsgivare och kunna matchas mot lediga jobb.

Arbetsförmedlingens sida erbjuder även gratis kurser, och som inloggad användare kan man bli inbjuden till rekryteringsträffar inom specifika områden.

 

www.arbetsformedlingen.se

No Comments

Post A Comment