maj 04,2017

Vanliga misstag i en CV

Tråkigt skriven text, en skrytsam ton, en faslig massa stavfel och irrelevanta detaljer. Det tar bara ett par sekunder för en rekryterare att läsa igenom de första raderna i ditt CV innan det hamnar i papperskorgen. Undvik de här misstagen när du skriver ditt CV och öka dina chanser att gå vidare till en arbetsintervju.

 

Ett tråkigt och luddigt innehåll

Ett CV måste givetvis innehålla kompetensrelaterad information om anställningar och utbildningar men tänk på att de flesta arbetsgivare bryr sig mindre om vad du gjort tidigare och mer om vad du åstadkommit. Se till att det viktigaste kommer fram först! Var tydlig med vilka kunskaper du har att erbjuda och hur din erfarenhet gör dig till en stark kandidat för just den här tjänsten. Gör det enkelt för personen som läser ditt CV att snabbt förstå varför du valt att söka jobbet.

  1. Att skriva i kronologisk ordning

Här krävs det först en liten förklaring. Det är i princip aldrig fel att skriva i kronologisk ordning MEN att snickra ihop en kronologisk lista med tidigare erfarenheter är inte alltid den mest självklaravägen att gå. Det är ju inte alls säkert att din senaste anställning har någon relevans för tjänsten du söker nu, särskilt om du har valt att göra ett skifte i karriären. Fundera istället över om det inte är en bättre idé att strukturera ditt CV efter arbets- eller ansvarsområden. Ett skräddarsytt CV hjälper dig att sticka ut ur mängden och visar tecken på ansträngning och ett genuint intresse.

Att förväxla skryt med ett gott självförtroende

Det råder en stor skillnad mellan att lyfta fram värdefulla bedrifter från tidigare jobb och att rent av skryta sig igenom ett CV. Rikta istället strålkastarljuset på ett fåtal meriter som du känner dig stolt över och ärligt kan göra anspråk på. Lyft gärna fram sådant som inte bara visar på ett väl utfört arbete utan också på dina personliga egenskaper (strukturerad, initiativrik, kreativ, disciplinerad etc.).

 

CV Skrivande

 

Undvik stavfel och annat som drar ner på helhetsintrycket av ditt CV

Stavfel är vanligare än vad man tror så det gäller att läsa igenom texten ordentligt innan du skickar in ditt CV. Ett slarvigt skrivet CV kan i värsta fall ge intrycket av att du inte bryr dig om tjänsten du söker. Tvivlar du på din egen förmåga att upptäcka fel? Be någon annan dubbelkolla texten och bjud sedan på fika som tack för hjälpen! Särskrivningar är riktiga råttfällor så håll särskilt koll på ord som inte bör särskrivas (exempelvis vidareutbildning).

 

Undvik att gå in på detaljer

Sex sekunder är vad det tar för en rekryterare att ta en första titt på ditt CV. Håll dig därför till sådant som faktiskt hjälper dig att landa drömjobbet och skippa allt ludd däremellan. Att rabbla upp varje liten syssla som ingick i dina tidigare anställningar ger ingen klarare bild av dig som yrkesutövare, snarare det motsatta. Välj ut en rad nyckelord som kan beskriva de viktigaste punkterna och väv sedan in ett par korta och koncisa meningar kring dessa som visar på att du har den rätta kompetensen för att klara av jobbet.

No Comments

Post A Comment